Gastritt

Hva er gastritt?

– Gastritt er delt inn i kronisk og akutt. Kronisk gastritt – betennelse i mageslimhinnen – er vanlig hos både voksne og barn. Årsaken er økt surhet og Helicobacter pylori infeksjon. Ifølge de siste studiene finner i gjennomsnitt 80% av pasientene Helicobacter (Helicobacter). Men det forårsaker betennelse bare i kombinasjon med andre faktorer, for eksempel surhet og underernæring.

Kronisk gastritt forekommer vanligvis hos mennesker som spiser uregelmessig og gjør store pauser mellom måltidene. Denne kategorien inneholder vanligvis studenter, kontorarbeidere og personer som jobber med nattskift. Oftere enn ikke, folk bare råd til en lege hvis de har ganske alvorlige symptomer: smerte, kvalme, halsbrann, kløe, bitterhet i munnen. Disse symptomene manifesterer seg ikke alltid i forbindelse med inntak av mat, noen ganger vises de på tom mage og etter spising. Det kan være en følelse av full mage, som folk ikke legger merke til i begynnelsen.

Akutt gastritt skjer i bruk av krydret mat, etsende væsker som cola. Noen ganger betennelse i slimhinnen i magen er svært alvorlig, kan det kreve sykehusinnleggelse i kirurgisk avdeling.

For akutt gastritt er det predisponerende faktorer. For eksempel arvelighet. Spesielt oppmerksom på seg selv bør være personer hvis blodfamilier døde av magekreft. Hvert år må du gå gjennom en gastroskopi og en helikobacter undersøkelse. I 2005 australske leger Barry Marshall og Robin Warren vant Nobelprisen i fysiologi eller medisin for oppdagelsen av bakteriell gastritt, og duodenalsår. De beviste at Helicobacter-infeksjon i tilfelle av primær gastritt og kronisk betennelse kan endre cellene i magen, slik at eventuelle kreftceller.

Det finnes andre typer av gastritt, som er mindre vanlig – er autoimmune arter, forekommer de i hoved autoimmune sykdommer: systemisk lupus erythematosus, reumatoid artritt, autoimmune prosesser i slimhinnene i mage og tarm. En annen sjelden art er en allergisk gastritt, selv om det i de senere år har blitt oppdaget oftere. Dette skyldes det faktum at mange mennesker har matallergier og mage ble først møtt med en mat allergen. Som et resultat er det ødemer og betennelser.

Diagnose og behandling av gastritt

Den mest nøyaktige diagnosen er gitt ved gastroskopi. Det lar deg se tilstanden i mageslimhinnen, for å finne ut om det er noen feil der, for å diagnostisere selv såret som følge av en langvarig kronisk gastritt. Gastroskopi vil hjelpe legen til å se omfanget av spredning av sykdommen. Om nødvendig må du ta en test for histologi – et lite stykke vev som skal smøres under et mikroskop. Dette gjør at vi kan forstå hvordan aktiv betennelse er.

Utfør en diagnose og helikobakter. Det kan være en pustetest: En person kommer til legen og puster i en spesiell pose og drikker urea – en løsning som er i kroppen vår, det er ufarlig – og puster deretter igjen etter en halv time. Diagnose gjør at legen kan avgjøre om magen er Helicobacter eller ikke. En slik analyse utføres ikke bare for diagnose, men også for kontroll av behandling.

Utviklingen av gastritt og mulige komplikasjoner

Utviklingen av gastritt er ofte avhengig av menneskets genetikk og naturen av ernæringen. Hvis underernæring er sjelden, gjenoppretter slimhinnen vanligvis. Hvis dette skjer daglig, rekonstrueres cellene i magen – noen ganger kan de omorganiseres slik at onkologi oppstår. Generelt er mage tømmekapasiteten god, men en person bør fortsatt hjelpe slimhinnen å gjenopprette seg.
Utviklingen av gastritt er ofte avhengig av pasientens alder. Hvis gastritt begynte i barndommen og det ikke ble behandlet, kan det allerede bli dannet atrophic gastrit hos 20-30 år – når fordøyelsen er forstyrret slik at noe å ta er allerede vanskelig. Hvis dette er et midlertidig fenomen – for eksempel ble gastritt dannet i en elevkropp, og senere normaliserte personen sin diett – da kan det generelt korrigeres.

Leave a Reply